Troll är en åtta meter lång och 3,20 bred gaffelriggad och makrillformad koster byggd 1894 i enepinnad ek. Masten är nio och bosprötet tre meter långa.  Hon byggdes på Koster, var antagligen lotsbåt i Kalmar vid sekelskiftet men ruffades och byggdes om till nöjesbåt på 20-talet. Hon fick järnspant på 50-talet och inreddes med teakplywood i samband med att hon var med i filmen ”Mälarpirater” 1960 och TV-serien ”Selambs” på 70-talet. På 80-talet fick hon en ny sittbrunn i ek.  

Jag har ägt henne sedan 1988, och söker nu en eller flera faddrar eftersom jag ofta är bortrest och inte ensam hinner rusta och sjösätta henne. Jag vill inte sälja Troll utan hellre dela henne med andra intresserade och själv kunna segla henne någon gång. De senaste 16 åren har jag haft henne under täckning utanför huset på tomten i Huddinge och på somrarna i Slagsta Marina, utom de senaste fem åren efter pensioneringen då jag inte sjösatt henne eftersom jag arbetat utomlands för Röda Korset. Jag har en rymlig och mycket välutrustad verkstad i mitt garage.  

Troll har långsamt renoverats under de år jag haft henne och hon har varit i sjön varje sommar utom de sista fem åren. På Saltö varv i Karlskrona fick hon 2007 nytt däck, ny för- och akterstäv och 30 meter nya bord. Därifrån seglade jag upp henne till Stockholm och satte in en ny 32 hp Lombardinidiesel och en ny rostfri tank, ny motorbädd, aquadrive, ny propeller, axel och genomföring. Jag lät också byta ut och varmgalva alla upprostade bultar och svetsa om och galva alla spant. Hela båten över vatten är lackad med Coelan, kölsvinet blymönjat och botten tjärad. Hon har en lång järnköl och blyballast i inombords. Gaffelriggens plan är ursprunglig, seglen tvättade och i gott skick och tågvirket utbytt för några år sedan. Alla kopparlanternor är fotogendrivna och alla smidesdetaljer och de flesta block är ursprungliga. Inredningen är för närvarande urmonterad och delvis slipad och omlackad. Troll kan ros med tre åror och har en ny jolle i ek, VHF-radio och GPS-sjökort.

Hör av dig till mig om du är intresserad till Björn Eder, 0730404783, och titta gärna på Troll på Solvägen 2 vid Paradistorget, några hundra meter söder om pendeltågsstationen i Huddinge centrum.