Råskannad bild av en köl ritatad av Gustaf Estlander

Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, vi kallar oss numera för Veteranbåtsföreningen, bildades 1973 av SBU, SSF och SXK i samarbete med Sjöhistoriska Museet, med uppgift att dokumentera och visa upp den svenska fritidsbåten.


Vi i Veteranbåtsföreningen vill visa fritidsbåtsritningar via modern teknik, på ett för forskning och allmänheten tillgängligt sätt. Vi visar därför drygt 40 000 ritningar på ca 15 000 objekt/konstruktioner digitalt, via en portal Veteranbåtsarkivet som finns tillgänglig via hemsidan veteranbaten.se:  register.veteranbatsarkivet.se


Här kan du söka efter fritidsbåtsritningar som Veteranbåtsföreningen har skannat i syfte att bevara som digital kopia. I Veteranbåtsarkivet hittar du även fritidsbåtsritningar som bevaras i Sjöhistoriska museets arkiv. I ett gemensamt projekt som pågick mellan 2007 och 2017 skannade Veteranbåtsföreningen de flesta av Sjöhistoriska museets fritidsbåtsritningar. På Sjöhistoriska museet finns originalen till mer än 20 000 fritidsbåtsritningar inklusive 3 000 ritningar som skänkts av Veteranbåtsföreningen.


Sjöhistoriska museets samlingar finns tillgängliga via Digitalt museum: digitaltmuseum.se
Vid frågor rörande Sjöhistoriska museets ritningssamling, kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Vi i Veteranbåtsföreningen ser gärna att den som har en fritidsbåtsritning hör av sig till oss för skanning så att vårt digitala arkiv av fritidsbåtsritningar blir så komplett som möjligt. Kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Alla ritningar kommer, såvida inte upphovsrättsliga frågor hindrar, publiceras på nätet. Det går att skriva ut relativt goda kopior från nätet. Dessa är gratis. Det finns möjlighet att köpa högupplösta kopior från Sjöhistoriska museet respektive Veteranbåtsföreningen för en mindre penning. Om du vill få en utskrift utförd hör du av dig till Veteranbåtsföreningen.


Den som vill bygga en båt utifrån en ritning i Veteranbåtsarkivet behöver kontakta ritningens upphovsrättsinnehavare.     

         

En vacker SK55 från Erik Salanders ritstift 1916, inte alls olik Webbmonstrets egen jakt.