Veteraner förgyllde flytande båtmässan

 

I september arrangerade KSSS en flytande båtmässa. För att förgylla arrangemanget bjöds det in klassiker. SK 150 Beatrice Aurore, M/Y SONJA och M/Y INDEPEDANCE. Mässan blev en framgång för arrangörerna med ca 12 000 besökare på fyra dagar. För oss med klassikerna gick tiden fort, då många visade stort intresse för våra båtar. Vi kunde nu avslöja en hemlighet. Hur mycket tid man lägger på sin båt beror på hur man vill ha den, för oss med träbåtar sällan mer än de som ömt vårdar sina plastdito, många gånger betydligt mindre tid, det verkar som om besökarna tror vi skojar med dem. Verkligheten är ibland svår att ta till sig.

På båtmässorna träffar vi på besökare med skiftande intressen och erfarenheter. Minnet den här gången är en äldre man från trakten nära Newport i USA. En natt är han på väg med sin motorkryssare mot hemmahamnen då han plötsligt kolliderar med en uppankrad U-båt, det blev en kraftig kollision, båten sprack längsmed från fören och nu forsade vattnet in. Besättningen på U-båten noterade kollisionen och larmade Coast Guard, som snabbt var på plats. Vid det laget var båten surrad vid U-båten och höll på att sjunka. Fyra länspumpar applicerades, en presenning fästes runt fören på båten som bogserades till hamn.

Hur kunde det ske? Inte så konstigt då U-båten har en vit lanterna i för och en i akter, däremellan drygt 230 meter. Kanske någon läsare har en liknande erfarenhet, hör av dig i så fall.

Hur sommaren har varit, den ständiga frågan. För de flesta en fantastisk båtsommar och sommaren är inte slut, för många är tiden i oktober den bästa tiden, ingen stress, alla bryggor lediga, vädret kan växla, men ofta fantastiskt med höstens klara väder, fler med mig har erfarenhet av is på däcket på morgonen, då gäller det att se upp, eller hälsa på fiskarna.

Vad är på gång i föreningen, en hel del som vi kan avslöja. Annonsering i Båtliv och Praktiskt Båtägande har vi provat under året, detta då vi inte träffar vår publik på olika arrangemang och båtmässor. Samtidigt en intressant test att nå vår målgrupp. Vi planerar nu Classic Boat Show 11 – 20 mars 2022. Försäkringsfrågan arbetar en grupp med sedan 2020, vi har en vision att kunna skapa en försäkring för äldre fritidsbåtar, jag vurmar för en ”trafikförsäkring” så att båtägare kan känna sig trygga om olyckan är framme. När den frågan är löst informerar vi. Böcker är en stor del i verksamheten, dels har vi ett omfattande nautiskt bibliotek som ständigt kompletteras, dels producerar vi böcker. För närvarande tre som blir klara till årsskiftet, innan dess kunde vi genomföra tilltryck av Thomas Larsson mästerverk ”Stora boken om träbåtsrenovering”, den finns att beställa från kansliet.

En Webbshop är på gång och tidningen Veteranbåten med sina fem nummer om året samt digitaliseringen av ritningar är våra stora uppdrag.

Intresserad att bli med i laget, hör av dig!

 

Pierre Dunbar