Dags för pudlar Rätt ska vara rätt

Det är en utmaning att producera tidningen Veteranbåten med många fantastiska artiklar. Ibland blir det detektivarbete för att få grepp om vem som annonserar sin båt och vem som står som kontaktperson. Vi lyckas för det mesta, ibland är det timmar kvar till lämning för tryck, för det mesta hinner vi hitta ”fem fel”.

Jag tar tillfället att reda ut ett ordentligt fel, som jag lyckades med senast. Jan Ulvås är inte dotterson till Glas-Calle, utan dottersonson Jan är i sina bästa år, så här ligger det till med Jans egna ord.

Sensationellt om Glas-Calle hade haft en dotterson i livet kanske var att ta i. Om han fått sin dotter vid 40 års ålder så hade min farmor Elsa varit född 1910 (i verkligheten 1893) och om hon då fått sin son Curt vid 30 års ålder så hade han varit född 1940 (i verkligheten 1918). Då hade jag varit 81 och det är ju inte sensationellt.

Rätt ska vara rätt och vi är tacksamma för det kulturarbete Jan nu gör med Glas-Calles samlingar som vi kan publicera.


Lika bra att göra rent hus med ett till som jag presterat.
Författaren läser den fina artikeln om pojkbåten i senaste numret av Veteranbåten – och upptäcker då att redaktionen har angett Rolf Hallberg som författare …

Hur det misstaget kunnat ske är en gåta, som läsaren noterar är det inte helt ovanligt.

Författaren är Peter Sjögren, ingen annan. Tack Peter för en intressant artikel, det kommer säkert mer från dig i framtiden. I nuläget kan jag inte komma på fler ”grodor” men våra kunniga läsare hittar säkert något och då är det läge att maila mig.


Lyckad festival
Årets första och största samling med klassiska båtar har genomförts för 17e året i Wasahamnen på Djurgården i Stockholm. När vi gick ut med förhoppningen att kunna genomföra en Festival var vi mitt uppe i pandemin, nu har det gått fyra månader och vi har kunnat genomföra som båtmöte med alla hänsyn vi kan ta. Intresset är stort att ses igen inför sommaren, vi bokade hela inre hamnbassängen med nära 60 platser, som snabbt fylldes med över 80 båtar en del på dagsbesök, så även yttre hamnbassängen var på lördagens eftermiddag helt fylld, med råge. Allt gick utan gnissel, när jag ser tillbaka är den största ”festival” vi arrangerat. Det blir ingen festival utan alla som kommer, det är Ni som gör den till årets högtid. Vi är bara arrangörer.

Under våren öppnar Fritidsbåtsmuseet i Härnösand, missa inte landets bästa museum i denna kategori, vågar jag påstå då föreningen bidrar med nära 200 objekt, som under våren har placerats i museet på absolut bästa sätt. Robert Axner lägger ut videofilmer på nätet, gå in på veteranbaten.se så kan du länka till dem, det kommer fler allteftersom. För att göra samarbetet komplett har föreningen hyrt en intilliggande lokal för att samtliga föremål från Västerås ska få plats, räkna med fina separatutställningar och vernissager i framtiden.

Som våra läsare säkert noterar kommer vi med fler artiklar om motorbåtar i framtiden, det har blivit mycket segelbåtar, beror på alla fina artiklar vi får. Nu kommer motorbåtarna på bred front, läs och njut. Veteranbåten speglar våra läsares insända material, det är alltid speciellt att kunna presentera det vi får av Er.


Väl mött på sjön
Pierre