Rivstart på 2021
Mycket på gång

Om nu någon tror att allt är i karantän, så gäller det knappast föreningen.
Året har precis inletts med att alla föremål från Fritidsbåtsmuseet i Västerås nu plockas upp och anpassas i sin nya miljö- Fritidsbåtsmuseet i Härnösand. När vi närmar oss maj blir det full fart och invigning på museet, nu med en av landets finaste samlingar av svensk fritidsbåtskultur. Västernorrlands museum har insett att den kultur vi nu kan visa tillsammans. är en av de starkaste i landet.
Vi håller nu på med båtmässan Allt för sjön, som i år blir digital, ett nytt grepp som är enda möjligheten för dem att presentera en båtmässa, Classic Boat Show är givetvis med i planeringen.
Vi förbereder samtidigt inför 2022, det blir ett år då vi hoppas att vi kan finnas på plats. Många jubileer under dessa två år som vi samlar till den båtmässan, bland annat var det 100 år sedan KMK lanserade den första båtmässan, då i Saltsjöbaden.

Vi har reserverat för 100 båtar i Wasahamnen 28 – 30 maj, boka redan nu in vårens första Veteranbåtsfestival.
Om vi kan så har vi middagen på Vikingaliv, om inte så har vi den ombord. Förra året kunde vi genomföra festivalen, med alla på ordentligt avstånd, det gick mycket bra, så vi satsar i år igen. Peter Norlin Memorial brukar genomföras samtligt, många fina segelbåtar på plats att njuta av. GSYS -Gamla Stans Yacht Sällskap genomför Stockholm International Team Race 27 – 30 maj på Stadens vatten, givet att FHM har släppt på restriktionerna.
Festivalen i Skärhamn hoppas vi alla, ska kunna genomföras, det är västkustens största evenemang som många ser fram emot varje år.
På seglingssidan har vi Sandhamnsregattan med Scandal Beauty Trophy Race senare i sommar, ett av alla planerade evenemang. Det finns mycket att se fram emot i sommar. Innan dess vårrustning som är en viktig del i det sociala båtlivet.

Förra sommaren blev en vändpunkt för sjölivet, många valde att semestra i Sverige, med våra fantastiska skärgårdar blev valet för många båtlivet. Det såldes som aldrig förr, 70-talsbåtar gick åt, så lagren av allt som flöt tömdes. Veteranbåtar var inget undantag, stor omsättning då många tog steget att bli ägare till en fin båt till rimligt pris och rimligt underhåll. Jag tror att sommaren vi ser framför oss blir lika intensiv på sjön. Är det en vändpunkt för båtlivet i Sverige?

På kansliet går verksamheten med arkivet vidare, nu med tre medarbetare på plats. Nu arbetar vi med Bröderna Ohlsons ritningar, Bohusläns museums därefter Coronet på tur.
Gå in på hemsidan veteranbaten.se och se videor om Bröderna Ohlson. Under åren kommer det in ritningar för digitalisering för att bevaras, nu har vi passerat 60 000 varav ca 30 000 är sökbara. Det blir fler allteftersom vi hinner bearbeta. Gå in på hemsidan, vidare till arkivet, där kan du söka det du letar efter. Antingen ladda ned, eller beställ högupplöst. Vi har samtliga Sjöhistoriskas ritningar enär vi skannade dem när vi inledde arbetet 2007, enklare att finna via oss då vi skapat en anpassad sökmotor. Finns även på Digitalt museum, då med en annan sökmotor.
Föreningen håller även på med fler bokproduktioner, vi får återkomma när de är klara för leverans.
Vi har en sida i tidningen som heter KLUBBNYTT, där kan den förening som vill presentera sig få plats, kostar inget för vi är till för att sprida den svenska båtkulturen.

Pierre Dunbar