Båtfolket i skrattspegeln


Att beskriva Lars Porne och Pia Gullers Pornes betydelse för Veteranbåtsföreningen och tidningen Veteranbåten är att visa hur bra journalistik, och humor, kan påverka en tidning och den verksamhet den representerar.

Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar bildades 1973, efter en tid beslutades att en tidning skulle bli en bra bärare av föreningen. Så började det, med bara ett par blad i all enkelhet. Med tiden utvecklades Veteranbåten med olika redaktörer som alla satte sin prägel på tidningen.
2003 inleddes en epok då Lars och Pia deltog med sina första kåserier; Lars skrev och Pia illustrerade. Det blev snart ett inslag som våra läsare väntade på med spänning, vad komma härnäst? Kan det bli roligare, mer träffsäkert och med litterär skärpa!
Ingen kan som Lars och Pia skildra det svenska båtfolkets öden och äventyr i helg och söcken. Det ena och det andra som kan gå åt pipan gör det. Det kan inte vara många sne'seglare och grytgubbar som inte känner igen sig i kåserierna, eller inte i mjugg har skadeglatt sig åt någon klubbkompis som hamnat i beråd.

Den bok som vi nu ger ut innehåller Lars och Pias samlade verk, en unik exposé över svenskt båtliv som saknar motstycke – allt sett och beskrivet med skarpsinnig humor. Pias träffsäkra illustrationer lämnar ingen oberörd, att maken Lars är inblandad i de flesta tilltrasslade situationer är ett bärande tema (han är mannen med skägg, buskiga ögonbryn och pipan ständigt i mungipan). Pia missar inget av allt det dråpliga som sker i stunden, hennes teckningar är kongeniala med Lars underfundiga kåserier. Var beredd att känna draget i smilgroparna!

När du nu håller i boken är bästa sättet att njuta av den bekvämt tillbakalutad och gärna med en passande dos whisky inom räckhåll. Kanske sitter du i läsfåtöljen framför brasan, kanske är du i sittbrunnen en ljus sommarkväll. Spelar ingen roll, räkna med underhållning på hög nivå och många glada skratt!