Efterlysning.
I samband med att jag lämnade en stor mängd båttidningar till ett antikvariat, återsåg jag en artikel i Båt för Alla nr1 1976 om den extrema segelbåten Phantom. Den ritades av en aero- och hydrodynamiskt intresserad ingenjör Erik Linderoth på mitten av 40-talet. Båten hade ett skrov med uttalat konkava spant och därmed mycket smal vattenlinje, vridbar vingmast, två försegel och storsegel med genomgående lattor. Seglen skotades dikt mot däcket. Därtill en allmänt strömlinjeformad och futuristisk design. Längden 8 meter och ett deplacement på325 kg inklusive en fenköl i järnplåt. Det skall ha byggts fem båtar, men 1976 skall endast en ha funnits kvar. Det fanns även en beställning på 100-150 från en amerikan, men den affären gick i stöpet.

I Teknik för Alla nr15 1948, som jag lyckats få tag på, presenteras båten i en mycket teknikentusiastisk artikel där det utlovas fantastiska seglingsegenskaper som förutspåddes överträffa alla konkurrenters. Hur detta sen utföll framkommer kan man bara undra.

Någon som känner till något mer om Phantom. Vart tog den vägen? Eller finns den till och med kvar någonstans?

 

Jag har nu lokaliserat Phantom till Mårtensbo, i närheten av Hällefors varifrån den skall ha försvunnit från för flera år sedan.

 

Bengt Svedmyr
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.