Kraftig enepinnad eksnipa byggd av bröderna Folke och Eilert Eriksson, Dalby, Orust, 1987. Den har tillbringat sina dagar på västkusten och längs norrlandskusten och finns nu i Västerås. Namn den burit har varit Ocean, Tigris och Lufsen (och jollen hette då Lady). Snipan är i grunden i prima skick och har under de senaste åren rustats och utrustats på många sätt.
Den har en kraftig motor, en Volvo Penta TMD40A (124 hk), med gångtid 1680 timmar. Motorn installerades i mitten av 90-talet. Båtens mått är LÖA 8,2 m, bredd 3,1 m, djupgående 1,1 m och deplacement ca 7 ton. Den har en invändig blyballast fördelad från för till akter. På masten kan två segel bäras, fock och stor. Man kan segla den men någon snabbseglare handlar det inte om. Båten har varit utrustad för dörjfiske med långa spröt fästa vid mastfoten på rufftaket och med solida brons-stag som ansluter snett bakåt till det höga rufftaket. Spröten används inte idag men finns kvar. Framför styrplatsen finns en klarsiktsruta.
I förpiken finns det två rejäla kojer med fräscha dynor inklusive mellandyna. Vidare finns ett toalettutrymme med nyinstallerad toalett och mitt emot det en garderob. Toaletten töms till en 60 liters septiktank och därifrån kan tömning till en däcksanslutning ske.
Sittbrunnen är mycket rymlig med sittplatser för 7-8 vuxna och två styrplatser. Den kan täckas i sin helhet med ett kapell i bra skick. Exempel på ny utrustning är Raymarine Ray 73 VHF (med AIS), Raymarine RS-150 GPS, Raymarine i70s multiinstrument, Raymarine (seatalk ng) nätverk och utrustning (Actisense W2K-1) för trådlös överföring av data till t.ex. en telefon, läsplatta eller dator. Vidare finns en fast monterad laddare (CTEK 25A) till de två förbrukningsbatterierna (nya 2018). Både startbatteri och förbrukningsbatterier övervakas av var sin batterimonitor. Sedan 2021 är 220 V elsystemet utbytt med uttag och central i garderoben samt uttag i förpik och sittbrunn. Under en bänk i sittbrunnen sitter en ny kyl (Isotherm) med draglåda. Gasköket på styrbordssidan är äldre, har två lågor och en diskho i kombination. Stor vattentank i rostfritt och två dieseltankar (vardera ca 200 liter) finns. I aktern finns en elektrisk vinsch för hantering av ankaret.
Pris 190 000 kr.
Båten har en passande mycket kraftig vagn, i utmärkt skick, som kan köpas till.

Hans Mellander
0768 144 144
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.