Skriv ut

 

KULTURARV TILL SALU - BOHUSJULLE 17 FOT FRÅN DALBY, ORUST

1975 byggde den erkänt skicklige båtbyggaren Eric Olsson på Dalby, Henån, Orust en vacker 17-fots seglande julle som döptes av förste eller andre ägaren till «Vasti».
Eric fick två söner Folke och Eilert Ericson som sedermera övertog båtbyggeriet i Dalby. Om Folke och Eilert har det skrivits mycket och efter telefonkontakt och brevväxling med Folke har jag fått bekräftat att det var fadern Eric som byggde jullen, men i dagsläget så är det oklart vem som var beställaren.
Emellertid vet vi att det var den namnkunnige segelmakaren Harald Karlsson i Rönnäng som förvärvade båten i andra hand. Harald hade ett mycket gott och långvarigt samarbete med bröderna Ericson och han stod för i stort sett all tillverkning av klassiska segel till deras båtar. När Harald Karlsson gick ur tiden 2016 så förvärvade jag båten. Harald och jag hade då haft ett tioårigt samarbete genom hans kapell- och stödsegelproduktion till min produktion av Stigfjordbåtar, båtar för yrkes- och fritidsfiske.

Jullen hade varit torrsatt och täckt under ett antal år och var i behov av kärlek. Masten dålig och sprucken, lacken behöver renskrapas, invändigt oljad och i gott skick, inga sprickor i bordläggningen. Båten är byggd i lärkträ vilket kan förklara dess goda kondition.
Jullen är klassiskt spririggad med fock och innan Harald gick bort sydde han nya maronröda segel, aldrig hissade. Båten är komplett med durkar, ballast av bly, åror, tofter,spristake, hamnkapell och för den som önskar ett demonterat utbordarfäste. Vintertäckning och båtvagga ingår.

Min plan för jullen var att bygga ny mast, mastämne ingår, renovera skrovets utsida och reling, olja upp invändigt med mera och njuta av klassisk skärgårdssegling. Tyvärr är det så att min fysik inte längre klarar det jobbet och inte heller att hantera båten till sjöss, bara att acceptera och att låta någon annan ta över detta kulturarv. I min ägo har båten förvarats inomhus under sommarhalvåren och utomhus med täckning under vinterhalvåren.

Jag sätter inget begärt pris på båten utan önskar att någon som kan förvalta detta kulturarv vidare blir näste ägare. I sammanhanget kan nämnas att sy nya segel, så som jullens är sydda samt oanvända, kostar idag ca 25 000, om man hittar någon som kan. Alla seriösa bud är välkomna.
Båten finns idag i Rönnäng och kan besiktigas efter överenskommelse.

Data: VASTI - Seglande Bohusjulle 17 fot
Löa: 5,10 m Bredd: 2,0 m Djupg: 0,5 m
Segelyta: Stor 6,5 m2 Fock 4,1 m2 Tot 10,6 m2
Mast: 5,0 m
Bordläggning: Lärkträ
Byggd 1975 av Eric Olsson på Dalby, Henån, Orust

Lars W Gustavsson
070 622 53 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Julle 17`_21w39_Haralds foto.jpg - Jullen och Segelmakaren Harald Karlson från slutet av 1990-talet.


DSC_0546(4).JPG - Jullen i min båthall sommartid.


DSC_4194(2).JPG - Nya seglen, aldrig hissade.


DSC_3767(2).JPG - Jullen i vagga och vintertäckt, står i lä för vind och sol.