Välkommen till ett nytt år med Veteranbåtsföreningen

 

Efter jul och nyår har vi många ”paket i säcken”, det blir ett fullmatat år.

Nu har tidningen kommit i brevlådan, men vi är redan i full gång, har avslutat deltagandet på båtmässan i Göteborg. Sedan några år har Classic Boat Show flyttat in i finrummet i A-hallen, en trend som håller i sig då intresset för Classic ökar.

Om en vecka öppnar vi portarna till Classic Boat Show på Allt för sjön, räknar med 70 – 80 000 besökare i Classicdelen. Vi vet sedan förra året att intresset för Classic har ökat från 5 % till förra året över 25 % där besökarna anger att det är Classic de vill besöka, en fantastisk ökning och ett kvitto på att arbetsgruppen har kunnat fullfölja den strategi vi tog fram för 10 år sedan. Nu det elfte året är temat Fritidsbåtarna från 1920 till 70-talet, 21 föreningar kommer att visa upp ett tjugotal båtar och allt som föreningarna verkar för. Här kan alla få sitt lystmäte och massor med kunskap på plats. I år för andra året har mässan ökat utställningsytan med 40 %, nu fylld till bristningsgränsen med fantastiska båtar. I år för första gången har CBS en egen portal på båtmässans hemsida, det visar viken stor betydelse vi har.

Vi gör och planerar mycket i år, efter båtmässorna är siktet inställt på helgen 29 – 31 maj då Veteranbåtsfestivalen välkomnar alla som gillar klassiska båtar och alla båtägare oavsett båttyp. Det är det som gör festivalen speciell, här kan besökare se allt från pampiga segeljakter till snipor, motorbåtar, segelbåtar, fiskebåtar med tändkulemotor, ibland dyker det upp legendariska båtar, förra året en rysk stegmotorbåt. Vi räknar med 70 – 100 besökande båtar, samtidigt pågår Skärgårdsmässan där Veteranbåtsfestivalen är ett givet inslag.

När vi inte planerar och genomför mässor och festivaler lyser flitens lampa på kansliet och i stugorna. Vi håller nu på med flera bokproduktioner, frågan är vilken som är mest omfattande, boken om Knud H Reimer eller de två nya volymerna om Tore Holm som tar vi fram i en engelsk upplaga då intresset är stort utanför landets gränser.

Arbetet med Reimers har passerat tre år, vi har en hel del framför oss, detta då han var oerhört produktiv. Arbetsgruppen besökte Schweiz och Tyskland under hösten för att på plats samla in dokumentation och material. I arbetsgruppen ingår även släktingar, så det här är något många sett fram emot sedan länge.

På kansliet har vi nu uppgraderat all datautrustning, äntligen med egen försorg fått fiber i Råseglarhuset, tror vi var sista huset på Skeppsholmen som saknade fiber, nu åtgärdat. Det innebär att med ny skanner och bra bemanning pågår digitaliseringen, nu har vi passerat 60 000 skannade objekt. Dessutom ligger det mesta på vår hemsida sökbart för alla- utan kostnad! Gå in på www.veteranbaten.se eller direkt till register.veteranbatsarkivet.se, frågor skickar du till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Då vi vill att alla ska finnas ombord skickar vi en påminnelse med tidningen, risken är att du som får påminnelsen redan har betalt medlemsavgiften, ingen fara. Alla som betalar registrerar vi så att alla får tidningen, men vi gör allt arbete ideellt, så det kan ta tid och då påminner vi redan klara, ber i så fall om överseende. Båtinnehav är inte nödvändigt för medlemskap, här handlar det om intresse.

Vi ses