Politikerna ovetande om våra förutsättningar

Om vi tror att den här årstiden är lugn, kan skenet bedra. Trots vinter med snö, regn och is pågår det mängder med aktiviteter, en del handlar om båtvård, andra om det som berör oss inom den här kulturvärlden. För det blir mer och mer uppenbart att det vi lever med året runt för många uppfattas som bevarande av kulturarv. På sätt och vis stämmer det, men i Sverige använder vi våra båtar, det kanske är orsaken att kulturdepartement och beslutsfattare i kommuner och landsting inte känner stark längtan att underlätta för att bevara för framtiden. Men vi fortsätter och med tiden kanske droppen urholkar stenen. I dagsläget är det framförallt båtklubbarna med attraktiva lägen som berörs, till det kommer momsen på uppläggningsplatser som staten uppenbarligen är beroende av, men resulterar i att många skrotar eller skänker sina båtar i ren vanmakt.

Här är resultatet att vi tappar generationer av blivande båtägare och med tiden vårt flytande kulturarv, nog med politikerresonemang, kanske leder det till något, vi får se.

Vi har under de senaste åren bjudit beslutsfattare på båtfärd på Stockholms vatten i träbåten M/S Stegeholm. Intressant att notera stockholmspolitiker inte känner till våra förutsättningar på det vi kallar stadens ”Blå kilar”. Vi gör vad vi kan för att sprida kunskap, alternativet
finns inte.

Sedan Veteranbåtsfestivalen i maj har planeringen pågått för Classic Boat Show på Allt för sjön, vi har alltid ett tema, i år Helenborgs Båtklubb som bygger upp sin klubbmiljö vid Pålsundet i Stockholm, totalt har vi 21 utställare med omkring trettio båtar i en av de största satsningarna på båtmässan.

Men före CBS kom Göteborgs båtmässa, de har också satsat på Classickonceptet med stor framgång. På stora scenen trängdes båtsveriges kändisar med båtbyggare och föreningsrepresentanter. Veteranbåtsföreningen presenterade Veteranbåtsarkivet, från Göteborg fick vi 900 ritningar för skanning från Bröderna Ohlsons ritbord och nära 200 från Bohusläns museum. Det digitala arkivet växer och kulturarvet bevaras nu av en förening med ideella krafter, jobbet måste göras.

Efter tre års arbete presenterades boken ”Holms i Gamleby- Familjen, varvet, båtarna”, ytterligare ett verk som beskriver Sveriges storhet som konstruktörs- och seglarnation. Detta är den sjunde boken som ges ut av Veteranbåtsföreningen.

Den åttonde boken utgiven av vår förening kommer tätt i hälarna. På Allt för sjön blir det stor lansering inte bara av ”Holms i Gamleby”, utan också av ”Ångbåtens historia”, som kommer direkt från tryckeriet till mässan.

Ett sätt att behålla kunskapen om vårt kulturarv är att samla den i böcker, det är det vi och många föreningar gör. Det gäller att ta tillfället när kunskapen fortfarande finns. 

Vi ses på Classic Boat Show, där berättar vi om planerna för våren. Vi börjar med Veteranbåtsfestivalen i Wasahamnen. I år med middagen tillbaka där vi började i Båthall 1, nu museet Vikingaliv, nu höjer vi ambitionen på middagen och bidrar med 250 kr per kuvert.

Lugn, alla får plats som anmäler sig i tid på veteranbaten.se, vi har 200 platser till middagen och 75 – 80 båtplatser i hamnen!